Omega vetzuren

Omega vetzuren, of zogenaamde meervoudig onverzadigde vetzuren, hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte doordat zij het goede HDL-cholesterol verhogen en het slechte LDL-cholesterol verlagen. Daardoor neemt het risico op hart en vaatziekten af.

Deze meervoudig onverzadigde vetzuren worden onderverdeeld in omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren. De omega-3 en omega-6 vetzuren bevatten elk één essentieel vetzuur dat ons lichaam niet zelf aan kan maken, respectievelijk alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur, terwijl het lichaam deze twee vetzuren wel nodig heeft om normaal te functioneren. Beide vetzuren zijn namelijk essentieel voor de groei van jonge kinderen. Ze moeten via de voeding worden ingenomen, zoals dat ook geldt voor de vitaminen en mineralen die ons lichaam niet zelf aan kan maken.

Uit het essentiële omega-3 vetzuur ALA kan ons lichaam zelf, in beperkte mate, de overige omega-3 vetzuren aanmaken, waarvan de bekendste de visvetzuren EPA en DHA zijn. De voornaamste bron van deze visvetzuren is echter vette vis. EPA en DHA dragen, bij voldoende inname, bij aan het goed functioneren van het hart, de hersens en het gezichtsvermogen.

Uit het essentiële omega-6 vetzuur linolzuur kan ons lichaam de overige omega-6 vetzuren, zoals gamma-linoleenzuur (GLA, dat ook in teunisbloemolie zit) aanmaken.

De omega-9 vetzuren, zoals oliezuur (dat in olijfolie zit), zijn geen essentiële vetzuren. Ons lichaam kan ze zelf aanmaken.

Wanneer we niet voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren binnenkrijgen via onze voeding, is het verstandig om als aanvulling op de voeding een voedingssupplement te gebruiken. Dit geldt met name voor de visvetzuren EPA en DHA. Om hiervan voldoende binnen te krijgen moeten we twee keer per week vis eten, waarvan tenminste één keer vette vis. Lukt dit niet, dan is het aan te bevelen om dagelijks een visolie supplement te slikken.

Alle prijzen zijn inclusief BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten.