Vitaminen

Vitaminen zijn voor ons lichaam essentiële elementen. Ze ondersteunen het functioneren, de groei en het herstel en dragen bij aan onze gezondheid.

Vitaminen komen voor in de levende natuur (planten en dieren). Er zijn 13 verschillende vitaminen. Een deel van de vitaminen is oplosbaar in vet (vitamine A, D, E en K), de rest is oplosbaar in water (vitamine C en alle acht B vitaminen – B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12).

Vetoplosbare vitaminen worden (in beperkte mate) opgeslagen door ons lichaam, waardoor we van deze vitaminen teveel binnen kunnen krijgen. Wateroplosbare vitaminen worden niet opgeslagen (met uitzondering van vitamine B12), een overschot wordt afgevoerd via onze urine.

Ons lichaam kan slechts een aantal vitaminen zelf aanmaken:

  • Vitamine A, met behulp van bèta-caroteen (uit o.a. wortels,koolsoorten en bladgroente)
  • Vitamine B3, met behulp van tryptofaan (een aminozuur in eiwitrijke voeding)
  • Vitamine D3, onder invloed van zonlicht
  • Vitamine K, door bacteriën in onze darmen

 

Vanwege de beperkte mogelijkheid tot het aanmaken en opslaan van vitaminen door ons lichaam, is het belangrijk dat we dagelijks voldoende vitaminen binnenkrijgen via onze voeding. Dit doen we door gezond en gevarieerd te eten. Wanneer dat om wat voor reden dan ook niet lukt, is het aan te bevelen om als aanvulling op de voeding een voedingssupplement te gebruiken. Met name vitamine B5, B6, B11, B12 en D worden door ons lichaam makkelijker opgenomen uit voedingssupplementen dan uit voedsel.

Alle prijzen zijn inclusief BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten.